kínos pillanatok

A pókerjáték, a tőzsde és a csajozás egy nagy tanulsága: bármekkorát buktál, koppantál: lehet még rosszabb. Csak ki kell várni!

Tj66a: hatos pár, Wasp: törvénykönny, Tigga: énblogom

Friss topikok

  • Tigga: szia, a sztorinak még nincsen vége, mert bár néhány - más - téma kivizsgálása kapcsán töltöttek ... (2009.12.16. 11:46) Szolíd kis zsidózás
  • _Wasp_: reveláció (megvilágosodás, felismerés) ↔ releváció (fontosság, jelentőség) :) (2009.02.22. 21:00) Barbárok
  • Tj66a: Mint első kommentezőm, nyertél egy nyalókát: O--- Arra viszont kiváncsi lennék, milyen röhejesen ... (2009.01.05. 11:29) A tétek problémája

Kommentek

  • Tigga: szia, a sztorinak még nincsen vége, mert bár néhány - más - téma kivizsgálása kapcsán töltöttek ... (2009.12.16. 11:46) Szolíd kis zsidózás
  • Thoer: Szia Tigga! Mi lett a sztori vége? (2009.12.15. 18:16) Szolíd kis zsidózás
  • _Wasp_: reveláció (megvilágosodás, felismerés) ↔ releváció (fontosság, jelentőség) :) (2009.02.22. 21:00) Barbárok
  • -lyla-: ecsém, minden rendben, de a releváció az REVELÁCIÓ! tudod... aki arabusul... (2009.02.20. 18:30) Barbárok
  • gipszrugo: Ez erdekes volt. Remelem beszopatod oket, sok sikert! Insallah... (2009.01.09. 13:01) Szolíd kis zsidózás
  • Utolsó 20

Feed. Vegyétek - vigyétek.

Tóta W. Árpád blogja

Nincs megjeleníthető elem

ParaKovácsPókerblog

Nincs megjeleníthető elem

Zugügyvéd

Nincs megjeleníthető elem

Harcművészetek

Nincs megjeleníthető elem

Felcimkézve

adócsalás (1) adórendszer (1) áfa (1) all in (1) and (1) annette obrestad (1) antiszemitizmus (1) apám a hős (1) april foley (1) ász pár (1) a sötét oldal csábítása (1) balkán (1) bankroll (1) bankroll management (1) bán pál (1) barbárok (1) becsületes marha (1) berlin (1) bipsi (1) blöffölés (1) blog (1) bluff (1) br menedzsment (1) budapest (1) büntetés (1) cannabis (1) carl sampson (1) carmina burana (1) cash game (1) cigány (4) cigányozás (1) collin moshman (1) csacsifogat (1) családon belüli erőszak (1) devizahitel (1) die welt riport (1) dögburger (1) downswing (1) doyle brunson (1) do the right thing (1) duda (1) dugó (1) egyenlőség (1) erőszak (1) fejlődés (1) finom irónia (1) fórum (1) gap concept (1) go (1) grafikon (1) gus (1) halleluja (1) hansen (1) hd kamera (1) icm (1) induló lapok táblázata (1) információ (1) információs forradalom (1) internet (1) intézkedés (1) isten (1) jahve (1) játékerő (1) jog (1) kálmán imre szobor (1) kertész imre (1) késelés (1) kisebbségi ombudsman (1) kisérlet (1) kiülés (1) koma (1) kommunizmus (1) korai szakasz (1) középjáték (1) középső fázis (1) közteherviselés (1) kurvaanyázás (1) la fontaine (1) lemákolás elleni stratégia (1) lónyál (1) lónyálszörp (1) loser (2) lurdy ház (1) lúzer (1) marian cozma (1) marihuána (1) mcdonalds (1) móricz zsigmond (1) munkaügyi per (1) németh győző (1) nimby (1) no depo bonus (1) nyerő sng szisztéma alacsony vakoknál (1) ökölszabályok (1) onlinepokerhu.com (2) ophu (1) ophu cikk (1) összeomlás (1) o fortuna (1) phil hellmuth (1) pofozkodás (1) póker (4) poker (2) pókertábor (1) pókerverseny (1) politika (1) pozíciós játék (1) rablógazdálkodás (1) raffael sándor (1) rasszizmus (1) reform (1) rendőr (1) resteal (1) rés elmélet (1) roi (3) sharkscope (2) sit (1) sit and go (5) sit and go buborék stratégia (1) slansky (1) sng (7) sng suli (1) sng vs cg (1) sólyom lászló (1) sony (1) stack (1) stop and go (1) syntax error (1) szellem a gépben (1) szent tehén (1) sztojka iván (1) társadalom (1) távoltartás (1) távoltartási törvény (1) terepjárós bunkó (1) texas hold em (1) the flop (1) tolvaj (1) tréfa (1) trianon (1) tücsök és hangya (1) üdvözlet (1) upswing (1) vaklopás (2) vakok védelme (1) válság (1) verseny (1) vészhelyzet (1) vesztes (1) vesztő (1) vietnámi (1) viky (1) zsidó (1) Címkefelhő

Másodlagos állampolgárok

Wasp 2009.01.03. 19:24

 Elgondolkodtatott, hogy mennyire megalapozott a társadalom egy csoportjának hátrányos megkülönböztetése a jog szemében, ideológiai, történeti okokra hivatkozva.

Vajon igazolható lehet-e, hogy egy velünk született, eleve meghatározott, megváltoztathatatlan tulajdonságunk alapján egész életre szólóan kettéosszák az embereket teljes jogú és másodlagos állampolgárokra?

A teljes jogú állampolgárok noha lényegesen kevesebbet fizetnek a közös kasszába, több szociális juttatáshoz juthatnak. 

A teljes jogúak igényeik érvényesítésére szerveket, jogintézményeket hoznak létre, amelyek biztosítják, hogy diszkrimináció csak javukra történhessen.

A másodlagos állampolgárok legtipikusabb peres ügyeikben, melyet a teljes jogúak ellen folytathatnak, előre borítékolhatóan pervesztesek lesznek, ebben persze segít nekik a perben igénybe vett szakértők, bírók jellemzően teljes jogú volta.

Azonos bűncselekményekért - az elméleti jogegyenlőség ellenére - enyhébben bírálandóak el a teljes jogúak tettei, sőt a másodlagos állampolgárok az ellenük elkövetett cselekmények körében tett feljelentéssel azt kockáztatják, hogy köznevetség tárgyává váljanak.

A média - nem csak kimondatlanul - azt sugallja, hogy a másodlagos állampolgárok kevésbé alkalmasak családi kapcsolataik működtetésére, lusták és erőszakosak.

A társadalmi szokás azonban ennek ellenére az, hogy a másodlagos állampolgárokat arra neveljék, hogy eltűrjék a teljes jogúak fizikai és verbális terrorját, hiszen ők egyrészt többet bírnak, másrészt a jog általában nem nyújt nekik ez ellen semmiféle védelmet, harmadrészt, ha erőszakra erőszakkal reagálnának, akkor a teljes társadalom (a másodlagos állampolgárokat is beleértve) kiközösítené-megvetné őket. Ezzel együtt- ennek ellenére - társadalmi elvárásként jelentkezik a másodlagos állampolgárok felé a teljes jogúak felé a nyilvánosság előtti szolgaian udvarias viselkedés. 

A másodlagos állampolgárok fő halálozási oka a szív és érrendszeri megbetegedések, amely más berendezkedéssel összevetve legalább 10 évvel csökkenti az élettartalmat. Az összevetésben szereplő berendezkedésben a teljes jogúak és a másodlagos állampolgárok élettartalma hozzávetőlegesen egyenlő, míg Magyarországon a különbség eléri a 15%-ot.

Azt hiszem, jó lenne, ha nem lenne hazánkban ilyen megkülönböztetés. Ha nem az alapján döntenének egy ember felől, hogy cigány, zsidó vagy férfi. Ha az embereket csak viselkedésük alapján skatulyáznánk, és nem születésük során szerzett tulajdonságaik szerint.

Mi férfiak másodlagos állampolgárok lettünk a földön. Átlendült az inga a túloldalra. Néhány száz éve még joggal háborodtak fel a gondolkodók azon, hogy miért nincsenek a nőknek a férfiakkal egyező jogosultságaik. (megjegyzem, abban az időben is voltak a hiányzó jogosultságokat kompenzáló más jogosultságaik) Szóval a felháborodás, és a változási iránti igény némileg érthető volt. Az viszont már felettébb furcsa, hogy a hiányzó jogok mellett a kötelezettségekért való harc valahogy feledésbe merült.

Manapság gyakran hallani, hogy X százalék nő van csak a jogalkotásban, ami kisebb, mint amit a társadalmi megoszlás indokolna. Igaz. Az is igaz viszont, hogy a szénbányászok, vagy a kukások között is hasonlóan kevesebb van belőlük. Sőt mondhatjuk, generálisan a munkavállalók között is rosszabb arányt találunk, ha alaposan megvizsgáljuk a kérdést. Vannak persze szakmák ahol részvételük jelentősen felülreprezentált, ilyen például a bírói hivatás. Furcsa továbbá, hogy jónéhány évtizede megtörtént az "egyenjogúsítás" (amiben a jogainkat megszerezték, de a kötelezettségeinket messziről elkerülték), de még mindig arra hivatkoznak, hogy hátrányos megkülönböztetés elleni szélmalomharc nőnek. Elgondolkodtat: milyen jogokat akarnak még?

Érthetetlen, hogy miért tartanak minket eleve alkalmatlanabbnak a gyermekek nevelésére (és ezt gyermekkorunktól kezdve olyan sikerrel is sulykolják belénk, hogy mi magunk is tiszta szívből elhisszük), noha a statisztikák azt mutatják, hogy a csak apák által nevelt gyermekek lelki egészségi szintje lényegesen magasabb, mint a csak anyák által nevelt gyermekeké, a gyermek nemétől függetlenül.

Ugyanúgy érthetetlen, hogy a köztudomásúlag tipikusan a különélő apák ellen irányuló bosszuhadjárat: a szülő elidegenítési szindróma, amely többek között a gyermekek ellen irányuló legsúlyosabb elképzelhető bűncselekmények egyike, miért találkozik a hatóságok kifejezett közönyével, noha a vonatkozó törvény (az 1952. évi IV. tv. "A házasságról, a családról és a gyámságról") és annak kommentárja expressis verbis kimondja, hogy az a szülő, aki a különélő szülő ellen neveli gyermekét, a gyermek további nevelésére alkalmatlan.

A dolog pikantériáját az adja, hogy ugyanehhez a törvényhez kapcsolódó kollégiumi állásfoglálás azt is kimondja, hogy ha a különélő szülő ellen nevelés már legalább részleges sikerrel járt, akkor a jog nem kíván közbeavatkozni. Ez a vonatkozó állásfoglalás, mely a törvény határozott rendelkezését teljesen súlytalanná tette, és egyoldalúan (bár nem nevesítetten) a gyermeküket elvadító nők érdekeit szolgálja, korántsem nem az egyetlen visszás döntés.


Ha fellapozzuk az Alkotmányt, úgy tűnik, hogy egyenlőek vagyunk:
57. § (1) A Magyar Köztársaságban a bíróság előtt mindenki egyenlő...

Orwell állatfarmjában azonban ügyesen tudnak érvényesülni a többieknél egyenlőbbek.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tigga.blog.hu/api/trackback/id/tr75855688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása