kínos pillanatok

A pókerjáték, a tőzsde és a csajozás egy nagy tanulsága: bármekkorát buktál, koppantál: lehet még rosszabb. Csak ki kell várni!

Tj66a: hatos pár, Wasp: törvénykönny, Tigga: énblogom

Friss topikok

  • Tigga: szia, a sztorinak még nincsen vége, mert bár néhány - más - téma kivizsgálása kapcsán töltöttek ... (2009.12.16. 11:46) Szolíd kis zsidózás
  • _Wasp_: reveláció (megvilágosodás, felismerés) ↔ releváció (fontosság, jelentőség) :) (2009.02.22. 21:00) Barbárok
  • Tj66a: Mint első kommentezőm, nyertél egy nyalókát: O--- Arra viszont kiváncsi lennék, milyen röhejesen ... (2009.01.05. 11:29) A tétek problémája

Kommentek

  • Tigga: szia, a sztorinak még nincsen vége, mert bár néhány - más - téma kivizsgálása kapcsán töltöttek ... (2009.12.16. 11:46) Szolíd kis zsidózás
  • Thoer: Szia Tigga! Mi lett a sztori vége? (2009.12.15. 18:16) Szolíd kis zsidózás
  • _Wasp_: reveláció (megvilágosodás, felismerés) ↔ releváció (fontosság, jelentőség) :) (2009.02.22. 21:00) Barbárok
  • -lyla-: ecsém, minden rendben, de a releváció az REVELÁCIÓ! tudod... aki arabusul... (2009.02.20. 18:30) Barbárok
  • gipszrugo: Ez erdekes volt. Remelem beszopatod oket, sok sikert! Insallah... (2009.01.09. 13:01) Szolíd kis zsidózás
  • Utolsó 20

Feed. Vegyétek - vigyétek.

Tóta W. Árpád blogja

Nincs megjeleníthető elem

ParaKovácsPókerblog

Nincs megjeleníthető elem

Zugügyvéd

Nincs megjeleníthető elem

Harcművészetek

Nincs megjeleníthető elem

Felcimkézve

adócsalás (1) adórendszer (1) áfa (1) all in (1) and (1) annette obrestad (1) antiszemitizmus (1) apám a hős (1) april foley (1) ász pár (1) a sötét oldal csábítása (1) balkán (1) bankroll (1) bankroll management (1) bán pál (1) barbárok (1) becsületes marha (1) berlin (1) bipsi (1) blöffölés (1) blog (1) bluff (1) br menedzsment (1) budapest (1) büntetés (1) cannabis (1) carl sampson (1) carmina burana (1) cash game (1) cigány (4) cigányozás (1) collin moshman (1) csacsifogat (1) családon belüli erőszak (1) devizahitel (1) die welt riport (1) dögburger (1) downswing (1) doyle brunson (1) do the right thing (1) duda (1) dugó (1) egyenlőség (1) erőszak (1) fejlődés (1) finom irónia (1) fórum (1) gap concept (1) go (1) grafikon (1) gus (1) halleluja (1) hansen (1) hd kamera (1) icm (1) induló lapok táblázata (1) információ (1) információs forradalom (1) internet (1) intézkedés (1) isten (1) jahve (1) játékerő (1) jog (1) kálmán imre szobor (1) kertész imre (1) késelés (1) kisebbségi ombudsman (1) kisérlet (1) kiülés (1) koma (1) kommunizmus (1) korai szakasz (1) középjáték (1) középső fázis (1) közteherviselés (1) kurvaanyázás (1) la fontaine (1) lemákolás elleni stratégia (1) lónyál (1) lónyálszörp (1) loser (2) lurdy ház (1) lúzer (1) marian cozma (1) marihuána (1) mcdonalds (1) móricz zsigmond (1) munkaügyi per (1) németh győző (1) nimby (1) no depo bonus (1) nyerő sng szisztéma alacsony vakoknál (1) ökölszabályok (1) onlinepokerhu.com (2) ophu (1) ophu cikk (1) összeomlás (1) o fortuna (1) phil hellmuth (1) pofozkodás (1) póker (4) poker (2) pókertábor (1) pókerverseny (1) politika (1) pozíciós játék (1) rablógazdálkodás (1) raffael sándor (1) rasszizmus (1) reform (1) rendőr (1) resteal (1) rés elmélet (1) roi (3) sharkscope (2) sit (1) sit and go (5) sit and go buborék stratégia (1) slansky (1) sng (7) sng suli (1) sng vs cg (1) sólyom lászló (1) sony (1) stack (1) stop and go (1) syntax error (1) szellem a gépben (1) szent tehén (1) sztojka iván (1) társadalom (1) távoltartás (1) távoltartási törvény (1) terepjárós bunkó (1) texas hold em (1) the flop (1) tolvaj (1) tréfa (1) trianon (1) tücsök és hangya (1) üdvözlet (1) upswing (1) vaklopás (2) vakok védelme (1) válság (1) verseny (1) vészhelyzet (1) vesztes (1) vesztő (1) vietnámi (1) viky (1) zsidó (1) Címkefelhő

Barbárok

Tigga 2009.02.09. 17:26

Fejlődünk.

Internet, génsebészet, CERN, őssejtterápia, Nobel-békedíj, lézeres szemműtét.

Egyenlősítünk, legalizálunk, emberi jogok egyetemes nyilatkozatára hivatkozunk. Szociális hálót építünk, kisebbséget diszkriminálunk. Pozitívan persze.

Nem akarok cigányozni.

Móricz ha élne, vajon írna erről? Más lenne a történet, ha nem lenne a bűnös fölött az akasztófa árnyéka, a legvégső büntetés általi feloldozás?

"- Van neked egy szíjad?
- Van.
- Láttam tavaly búcsúkor, ki van verve rézzel.
- Megvan.
- Aztat kéne eladni.
- Eladni?
- El.
- Nem eladó.
- Nem?
- Nem.
- Mír nem?
- Hát csak nem. Magamnak csináltam.
- Magadnak?
- Magamnak. Meg a fiamnak.
- Meg a fiadnak?
- Annak.
- Kettőtöknek?
- Hát.
Evvel újra tovább ültek. Aztán már egészen setét lett. Olyan hirtelen lett setét, mintha elfújták volna a gyertyát.
- Hát nem adod el?
- Mondtam.
Erre a nagyobbik juhász vette a botját, csendesen közelebb húzta magához, mintha fel akarna állani. A gazdajuhász meg se moccant, lesett, mint a komondor, de résen volt.
- Ez az utolsó szavad?
De mán akkor a gazda ugrott is felfelé. A másik kettő meg rá.
Egy, kettő, csattantak a botok. Elébb a két bot az egy boton, azután az egyik bot a gazda fejin. Az megtántorodott.
- Ezír gyüttetek?
Nem szólhatott többet, a két vadember ráhajtott, és egy perc alatt agyonra verték. Ott feküdt a juhász a földön s még akkor is vágtak egyet-egyet rajta.

A kisfiú ott volt mellettük, s csak nézett. Olyan hirtelen esett a dolog, hogy meg se moccanhatott.
- Vedd le az apád szíját - mondta neki a veres ember.
A fiú állott.
- Veszed le rögtön?
A gyerek halálsápadtan és az embereket szemmel tartva, odament az apjához, s annak a derekáról leoldotta a szíjat.
- Add ide.
A gyerek a szíjat felemelte, és nézte, hogy melyiknek adja oda. Csak nézett, s nem vette észre, hogy az egyik bot a levegőbe emelkedett és fején érte."

Rettenetes. Amikor először olvastam, elborzadtam az emberi kegyetlenség mélységein. Ma egyszerűen megmosolyogtatónak tűnik az egykori naivitásom.

Nem is hiszek a halálbüntetésben, az értelmetlen bosszúnál talán csak a bűnismétlés megakadályozására alkalmasabb az akasztófa, gázkamra, villamosszék vagy. a méreginjekció. De miben higgyek, miben bízzak? Ki az aki megvéd minket? A gyilkos már a liftben áll. Vagy épp a buszmegállóban tüzet kér.

Nem érzik magukat bűnösnek.

Nincs bűn, nincs súlya a tetteknek: nincs releváció. Nincs nyilvános megszégyenítés. Rehabilitáljuk a bűnösöket, és tilos kimondani, hogy a bűnözők mely közösségek tagjai. Még akkor is tilos, ha mindenki tudja.

A szelídek öröklik a földet. A szeretet türelmes, a szeretet megbocsát. Én gyarló vagyok. Csak magamban bíztam elejitől fogva? Tényleg nem kerülne sokba: hiszen haragot, és ébredő félelmet érzek.

Forr bennem az indulat, a düh görcse recsegve húzza össze a markom.

Tudom, hogy nem szabadna általánosítani, tudom, hogy nem szabad elítélni a csoportot a tagok tetteiért. Tudom, de mégsem ezt érzem. Talán valami kialakulófélben levő fajgyűlölet van a helyén?

Rasszista vagyok, ha félek a cigányoktól? Nem a vezérbohóc Győzikére gondolok, és nem is tanulásban-munkában megszemüvegesedett roma származású volt tankörtársaimra. A cigány szó nekem ma azt a barbárt jelenti, aki leüt a mobiltelefonomért, hátba szúr a szórakozóhely előtt. Aki védelmi pénzt kér az étteremtulajdonostól, aki ellopja a tárcámat a villamoson. Félnem kell a saját hazámban?

Nem szeretek félni. Annál még a gyűlölet is jobb. Miért kell lesütött szemmel átsomfordálnom az út túloldalára? 

Egyszerű megoldást már régen találtak: ha mindkettőt nem lehet, inkább féljenek tőled, semmint szeressenek!

Móricz egykori horror-hatású novellája ma  tündérmesének tűnik. Már nincs beismerés, nincs lelkiismeretfurdalás, nincs releváció.

"A juhász lassan a fejéhez nyúlt, aztán visszafordult.
- Tekintetes uram... beismerem...
A vizsgálóbíró nem szólt egy szót se, csak nézett az emberre parázs szemmel, csak úgy égett a szeme.
- Mink öltük meg Bodri juhászt a háromszáz birkájáért meg a két szamaráért.
Evvel meghajtotta a fejét. A vizsgálóbíró nézte, azután csengetett. Két pandúr lépett be.
- Vigyétek. Adjatok neki huszonöt botot.
A juhász lehajtotta a fejét, és megrokkadtan ment ki az ajtón.
- Köszönöm alássan.
A bíró utána nézett s eltűnődött:
- Barbárok."

A ma gyilkosainak joguk van. Köztünk járnak, és nincs mód őket megállítani. Számukra a bűntudat nem más, mint a büntetéstől való félelem.

Bodri juhász gyilkosai volnának a barbárok? Ugyan.

Címkék: cigány késelés barbárok móricz zsigmond marian cozma sztojka iván raffael sándor németh győző

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://tigga.blog.hu/api/trackback/id/tr66932751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

-lyla- 2009.02.20. 18:30:51

ecsém,

minden rendben, de a releváció az REVELÁCIÓ!

tudod...

aki arabusul...

_Wasp_ 2009.02.22. 21:00:50

reveláció (megvilágosodás, felismerés) ↔ releváció (fontosság, jelentőség)
:)
süti beállítások módosítása